Sık Sorulan Sorular
1) Bildiğim kadarıyla glokom 40 yaşın üzerinde görülen bir hastalıkmış, doğru mudur?

2) Erken dönemdeki glokomun teşhisi kolay değil midir ?

3) Glokom krizi nedir, belirtileri nelerdir ?

4) Glokomun beslenme ile ilgisi var mıdır ?

5) Göz tansiyonu 20 mm civa basıncının altında ise o kişi, kesinlikle glokomlu olamaz mı ?

6) Göz tansiyonu nedir, normal düzeyi ne kadardır?

7) Göz tansiyonunun teşhisi kolay mıdır ?

8) Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmeliyim ?

9) Katarakt ameliyatı olduktan sonra eski görmeme kavuşur muyum ?

10) Son sıralarda gözlerimde bir takım uçuşmalar, kaşıntı ve sulanma hissediyorum; bunlar göz tansiyonu belirtisi olabilir mi ?

1) Bildiğim kadarıyla glokom 40 yaşın üzerinde görülen bir hastalıkmış, doğru mudur?

Cevap: Hayır, glokom yeni doğan bebek dahil her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Fakat glokomlu hastaların %90'ı, 40 yaşın üzerindedir. Kalan %10'u ise bebekler, çocuklar ve gençlerde görülür.

2) Erken dönemdeki glokomun teşhisi kolay değil midir ?

Cevap: Bazen, göz tansiyonu sınır düzeyi civarında ise, görme siniri sağlam görünüyorsa, teşhiste güçlükler olabilir. Bu hastalar, izlemeye alınmalı ve ileri teşhis yöntemlerine ve bazı testlere başvurulmalıdır. Özellikle ailesinde glokomlu olanlar daha dikkatli olunmalıdır.

3) Glokom krizi nedir, belirtileri nelerdir ?

Cevap: Glokom krizi, göz tansiyonun birdenbire çok yüksek seviyelere yükselmesidir. Bu durumda hastada, dayanılmayacak derecede şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, gözde kanlanma, bulanık görme, görmenin azalması, ışığın hassasiyeti, bulantı-kusma gibi belirgin belirtiler görülür.

4) Glokomun beslenme ile ilgisi var mıdır ?

Cevap: Hayır, glokomun beslenme ile yeme-içmeyle doğrudan bir ilgisi bilinmemektedir.

5) Göz tansiyonu 20 mm civa basıncının altında ise o kişi, kesinlikle glokomlu olamaz mı ?

Cevap: Hayır, olabilir. Düşük tansiyonlu glokomlu adı verilen bir tür glokom vardır ki bu hastalık da göz tansiyonu 20'nin altında olduğu halde glokomun tüm belirtileri mevcuttur ve tedaviye ihtiyaçları vardır.

6) Göz tansiyonu nedir, normal düzeyi ne kadardır?

Cevap: Gözküresinin, göziçi sıvısı tarafından oluşturulan belirli bir basıncı mevcuttur. Buna göziçi basıncı adı verilir. Normal düzeyi 10-20 mm civa basıncı arasındadır. Glokomlu gözlerde bu değer 20 mm civa basıncı üzerine çıkmaktadır.

7) Göz tansiyonunun teşhisi kolay mıdır ?

Cevap: Eğer hasta, hastalığın ileri dönemlerinde doktora başvurursa teşhis çok kolaydır. Böyle bir hastada göz tansiyonu 25-30 dolaylarında bulunacak, gözdibi muayenesinde, görme sinirinin tahrip olduğu görülecek ve görme alanında önemli kayıpların oluştuğu görülecektir. Bunlar glokomun çok tipik belirtileridir.

8) Göz tansiyonunun yükselmemesi için nelere dikkat etmeliyim ?

Cevap: Eğer gözünüz göz tansiyonunun yükselmesine uygun yapıda ise siz birtakım şeylere dikkat ederek bu yükselmeyi engelleyemezsiniz. Örneğin sizde göz tansiyonu yüksek ise, gözlerinizi hiç yormasanız da, hiç kitap-gazete okumasanız, televizyon izlemeseniz, çok havuç yeseniz(!) de tansiyon düşmeyecektir.

9) Katarakt ameliyatı olduktan sonra eski görmeme kavuşur muyum ?

Cevap: Eğer gözde katarakt dışında görmeyi azaltan bir neden yoksa, yani saydam tabaka (Kornea) normal yapıda ise (herhangi bir leke, şekil bozukluğu yoksa) ve sinir tabaka (retina) sağlıklı ise (diabet, hipertansiyon ve göz tansiyonuna veya yaşlılığa bağlı bir zayıflama yoksa) Katarakt ameliyatı yapılan bir göz, eski görmesine kavuşur.

10) Son sıralarda gözlerimde bir takım uçuşmalar, kaşıntı ve sulanma hissediyorum; bunlar göz tansiyonu belirtisi olabilir mi ?

Cevap: Kronik açık açılı glokom adı verilen en sık görülen glokom çeşidinde genellikle belirgin bir belirti yoktur. Yakınlarında glokomlu bir hasta olan kişiler, gözlerinde yorgunluğa bağlı hafif bir ağrı, kanlanma gibi şikayetleri olduğunda hemen bunun glokom (=göz tansiyonu) belirtisi olabileceğini düşünürler. Bu kişilerin şüpheden kurtulmaları için göz muayenesi olup göz tansiyonlarının ölçülmesi doğru olacaktır. Glokomda, bazen gözde hafif ağrılar, günün bazı saatlerinde bulanık görmeler gibi belirtiler görülebilir. Fakat çoğunlukla hiçbir belirti vermez.

 
Powered by Orekon - ©2008 - Güney Göz Hastanesi - Yeni Emniyet Yanı / Muğla - 0 252 214 59 59